Sicriul de cărți – fragment

Untitled

 

Dintre mormanele de cărți, se profilează conturul tău. Al celei ce ai fost cândva drumul meu către stelele de primăvară, parfumate, catifelate.. cu suflarea ruptă din nepătrunsul cunoașterii.. Căci, în cele din urmă, ce știm? .. Nimic din ce ar trebui să știm.. Învățăm lucruri pe care nu o să le folosim niciodată. Pășesc ușor, dar ferm în lumina caldă a celor două lămpi, una într-un colț al încăperii, iar cealaltă așezată diametral opus. Parcă s-ar fi certat și nu au vrut să mai știe nimc una de cealaltă. Chiar și luminile lor palide se evită spre mijlocul camerei, născând o dună de întuneric, împietrită ce mi se pare că ascunde tot întunericul din lume. De parcă toți orbii și-au aruncat nevăzul lor în acest pârâu înfinit de negru abanos, cu marginile bălăioare, precum ale fetei, ce tu o simpatiza-i în copilărie.

Pereții au fost cândva tapetați. Încă mai reușesc să disting câteva din florile, de bronz parcă, ce și-au lăsat cochiliile pe tencuiala rece, iar restul lor au fugit cu tot cu cochilii. Îmi ridic ochii către tavan, și mă surprinde cercul tăciuniu, perfect, de parcă ar fi fost desenat cu compasul meu, de la școală. Cât uram cercurile pe care le făceam perfecte! Atât de mult încât la un moment dat am aruncat compasul în soba lângă care aveam banca, și am început să fac cercurile cu mâna liberă. La început mă încântau formele lor nebune, ciudate, vesele unele. Apoi a urmat prima mustrare și chemarea mea în fața clasei, unde am fost prezentat ca un ”ucigaș de cercuri” , de către doamna profesoară de geometrie. Mai târziu, din nefericire pentru mine, chiar și cele cu mâna liberă, au început să devină din ce în ce mai cercuri, până când, într-o zi, unul a fost perfect, și mulțumirea doamnei profesoare a culminat cu nemulțumirea și durerea mea, care m-au zdruncinat atât de tare, încât în cele din urmă, am ajuns să îmi închipui un soare pătrat. Dar cercul ăsta, negru, e o fantomă a trecutului meu.. O gaură neagră în care am început să arunc sentimente care nu își mai aveau locul în durerile mele, lucruri pe care le-am iubit și le-am urât, vorbe nespuse, gânduri negândite, atâtea priviri deșarte și deșănțate. În gaura asta de vierme te-am pus pe tine, cu toată minunăția și nenorocirea ta. Ce mai cauți aici? Ce vrei?

Se pare că cineva a ars în această cameră, cărți pentru a se încălzi, a-și găti. Oare ce gust are carnea friptă la foc de Sadoveanu? Sau cum e căldura care îți mângăie pielea, ce se naște din cuvintele lui Sven Hassel. Cum o fi lumina cărților lui Tolstoi?

Pășind în continuare printre sunetele morgane ale minții mele, mă ciocnesc de un zid învizibil ce mă oprește din zborul meu fără de aripi. Sunt atât de pierdut și de confuz. Sunt gol precum locul în care un lucru a fost veșnic, apoi, într-o zi, pur și simplu a dispărut. Pașii minții mele aleargă, mânați de minotaurul fioros al unui labirint pe pereții căruia a cineva a desenat o glumă proastă, scriind drumul către ieșire. În sufletul grabei mele apare un licăr de speranță până când zărește un schelet, cu un rânjet de chihlimbar, între degetele mâinii stângi, ținând o bucată de cretă albă, iar pe peretele de deasupra lui, scriind mare, caligrafic: ”a fost o farsă, zâmbește!” . Atunci mintea mea se oprește, căzând în genunchi, așteptând momentul critic, rugându-se ca moartea să fie fulgerătoare.. Fiece milisecundă, pare o eternitate la pătrat. Nu am curajul să privesc în spate.. Aștept..

Mintea mea a suferit un blocaj, de câteva secunde, în care a creat, toată această goană de prost gust. Privesc în stânga mea, la teancul de cărți prăfuite, și pe cea de deasupra se cunoaște urma unei mâini de copil..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s