Dor ..

imagesCAK8NYMZ

Raze de lună mângâiau sticla mata a geamului ce dădea spre curtea ale cărei margini se pierdeau duioase printre umbrele înfrigurate ale plopilor goi.. atât de goi, cu bratele lor cărnoase ridicate aprig către cer, arătând parcă spre un condamnat.. la moarte.

Se ridică în capul oaselor, care trosneau ca și cum s-ar fi fost înțepenite de secole în acel pat tare, pe care îl blestema în mintea lui.. L-ar fi aruncat în foc, l-ar fi ar ars în timp ce ar fi dansat ăn jurul lui asemeni vechilor păgâne despre care își amintea din poveștile bunicii.. Ar fi sărit cu tălpile goale în jurul focului, ar fi strigat lucruri doar de el și de zei înțelese, s-ar fi aruncat prin mijlocul focului și ar fi simțit cum ura acelor scânduri vechi ar fi dorit să îl mistuie.. Ar fi simtțit și puterea lui de a nu se lăsa ars.. Dar încă nu făcea asta.. și cel mai probabil nu o să facă asta niciodată..

Își târâ picioarele de plumb, pe parchetul rece, aproape înghețat, scârțâind chinuitor pe timpanul de catifea al liniștii nopții de mătase ce îl învăluia. Aceeași noapte lungă, fără de sfârșit parcă.. de multă vreme nu mai simțise gustul Soarelui, nu mai mirosi lumina zilei, ce altădată îi umplea sufletul de căldură.. Trăia o noapte eternă, poate așa cum își dorise mereu.. dar acum era neputincios în a mai schimba ceva.

 

Un pendul străjuia pe peretele alb cândva, acum scorojit, cu crăpături și umflături ce păreau că adăpostesc șobolani.. Pendulul era precum o picătură chinezească, însă el era nebun de prea multă vreme și într-o prea mare măsură pentru a putea înnebuni din nou. Vorbea cu pendulul din când în când, depăna amintiri, despre copilăria lui, despre mama lui.. ” chiar, ce-o mai face mama ? ” , se întrebă.. dar nu apucă să își răspundă pentru că auzi pași.

 

Călcă repede, cu siguranța unui pescăruș ce se avântă spre  ultimul loc al peștelui pe care îl reperează cu privirea lui ageră (mereu a considerat pescărușii niște păsări macabre, #1 ” în timpul celui de-al doilea război mondial, pescărușii, se aruncau asupra muribunzilor înainte ca aceștia să își dea ultima suflare, scoțându-le ochii.. erau mai răi decăt ciorile, cel puțin ele așteptau moartea.. păsări ale Iadului . ” ) către locul de unde se auziră sunetele. Ajuns în dreptul unei ferestre pe care Luna se juca ușor, cu ale ei degete de lumină se opri brusc. Un parfum, cunoscut acum multă vreme îi născu în nări, în minte, în suflet. Tremura, dar încerca să ascundă asta.

Se apropie, întinse degetele în întuneric, și simți căldură.. o căldură atât de improprie pentru el.. o căldură de mult uitată..

– Tu ? Aici ?

– … Liniște !

– De ce nu îmi răspunzi ? Știu că tu ești !

– Pentru că nu sunt, aici .. Și un zâmbet se schiță pe fața necunoscutei, un zâmbet larg ce se prescchimbă încet într-un râs ușor, cuminte, și atât de frumos..

– De ce ai venit? Off, doamne iartă-mă.. cum să te întreb așa ceva..

– Shh! Am venit.. să te mai văd ..  Să îți mai văd ochii..

Buzele i se mișcau încet, duios, asemeni unui pârâu obosit ce alunecă de pe muntele rece și colțuros, apoi, se odihnește la poalele lui, fără grabă, mângâind firele de iarbă ce își înmoaie vârfurile cu nesat, în apa lui.. Ochii îi erau vii, atât de vii încât el își aminti că odată, trăise și el.. trăise cu adevărat!

Se priviră îndelung.. lumina Lunii, trimițându-le sculpturile de umbră pe pardoseala rece, adâncă asemeni unui hău nemărginit. Părul lui.. atât de răsfirat.. Al ei, atât de îngrijit, acoperindu-i umerii de chihlimbar..

images

Două suflete vechi, căzute în noaptea neagră, în aceeași sticlă.. depănând dureri și zâmbete ce-au fost odată..

E atât de mult întuneric..

Și un ciocănit se auzi frenetic.. Deschise ochi ! Lângă geam, o vrăbiuță lovea cu ciocul în sticla de după care doi ochi o priveau  fără să înțeleagă nimic.. Visase!

 

#1 Sven Hassel – General SS

 

 

2 gânduri despre „Dor ..”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s